Жорстка вода. Корисна  чи шкідлива?

Кажуть:тверда вода корисна,оскілька збагачена мікроелементами.Та виявляється не дуже.

Жорсткість або твердість води є хімічним поняттям, що характеризується підвищеним вмістом в ній солей магнію і кальцію. Така властивість води  може бути тимчасовою і постійною.

Тимчасова жорсткість характеризується наявністю у воді гідрокарбонатів кальцію і магнію. Дані елементи розпадаються, випадаючи в осад при нагріванні води. Осідають ці відкладення в трубах, всередині побутових і водонагрівальних приладів,знижується  ефективність нагріву, збільшуються  витрати води.

При постійній жорсткості в воді містяться інші хімічні сполуки - фосфати, хлориди, сульфати, силікати, нітрати кальцію, магнію. Вони не розпадаються при високих температурах, залишаючись постійно в воді.

Ознаки жорсткої води:

  • при вживанні відчувається гіркуватий присмак

  • змішувачі покриті нальотом

  • наявність білих розводів

  • утворення накипу на стінках чайника

  • погане утворення піни при митті посуду і прання

  • відчуття стягнутості та сухість шкіри

Як впливає на організм  жорстка вода?

Здебільшого, кальцій та магній організм отримує із продуктів харчування (органічні сполуки), а от у воді містяться неорганічні сполуки цих елементів, тому і засвоюються гірше. Як наслідок відбувається накопичення зайвих солей у суглобах, в жовчному міхурі,в нирках( з часом утворюючи там пісок і камені). Тверда вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на стінках кишечника. Таким чином моторика погіршується ,що веде до порушення всмоктування корисних речовин і травлення . Жорстка вода забиває пори і змиває природний жировий захист шкіри,  з'являються подразнення,прищі, різні висипання.А також волосся стає сухим та ламким.

 

Як виявити жорстку воду?

 

Кількість солей жорсткості у водопровідній та колодязній воді можна визначити ,взявши пробу води (1,5л.)та віддавши на фізико –хімічний аналіз.

А також,дослідження води на інші показники епідемічної безпеки та санітарно-хімічні показники якості питної води проводять в  лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ» на платній основі.

Як пом’якшити воду?

Для того,щоб пом’якшити воду, необхідно запустити процес видалення солей жорсткості.

Існують такі способи пом'якшення води :

  • термічна обробка (нагріти рідину до 70-80 ° C або довести її до кипіння. При цьому солі кальцію розпадаються на вуглекислий газ і карбонат кальцію, який випадає в осад)

  • хімічна обробка (можна купити спеціальні пом'якшувачі води, але є й дешевші засоби - вапно і сода) 

  • за допомогою спеціальних приладів.

Їх використовують і на виробництві, і в побуті. Очисні установки постійно удосконалюються і набувають все більшої популярності. Але для багатьох вони залишаються предметом розкоші через високу вартість: хоча, якщо скласти витрати на постійне використання коштів від накипу та зволожуючі засоби для догляду за  шкірою, вони напевно перевищать вартість очисного пристрою.

Промислове застосування мають пристрої з різними водопом'якшувальними технологіями:

  • іонообмінні фільтри;

  • електромагнітні та ультразвукові установки;

  • прилади, що здійснюють мікрофільтрацію за допомогою молекулярних мембран.

Для домашнього використання призначені:

  • фільтр-глечик;

  • магнітні установки;

  • електромагнітний пом'якшувач;

  • прилади з технологією зворотного осмосу.

У побуті потрібно обов'язково перевіряти жорсткість води і якщо необхідно,проводити її пом'якшення.