Алкоголь – це токсин, який вражає всі органи і системи людського організму. Вживання алкоголю є одним із п’яти основних факторів ризику неінфекційних захворювань – раку, серцево-судинної системи, хвороб шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету,  призводить до інфаркту, інсульту, травматизму, нещасним випадкам тощо. Всупереч міфам, алкоголь НЕ допомагає боротися зі стресом, а навпаки посилює тривожність та збільшує рівень стресу. ВООЗ наголошує: БЕЗПЕЧНОЇ ДОЗИ АЛКОГОЛЮ НЕ ІСНУЄ !

В рамках проведення заходів  щодо обізнаності  про алкоголь в квітні,  Державна установа «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» ініціює проведення онлайн-опитування «Скринінг рівня вживання  алкогольних напоїв серед населення Івано-Франківської області» за тестом Всесвітньої організації охорони здоров’я – AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identification Test), що використовується в усьому світі  як інструмент для скринінгу та виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю і вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив на здоров’я, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю.

Для проходженя анонімного онлай-опитування перейдіть за  посилання:

   https://docs.google.com/forms/d/1COySAPFvhQKsUN5cTSRL8UfNXdLD3_6ZsfaO1cGqm_M/edit

Анонімне онлайн-опитування щодо вживання алкогольних напоїв серед населення

Івано-Франківської області

                                             Шановний учасник/учасниця !

Дякуємо за інтерес, проявлений до цього опитування, яке проводиться  за ініціативи Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров’я України» з метою  оцінки рівня   вживання алкоголю серед населення  в Івано-Франківської області за тестом, розробленим  Всесвітньою організацією охорони здоров’я для  ідентифікації розладів, пов’язаних зі вживанням алкоголю - AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identification Test), що використовується як інструмент для скринінгу та виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю і вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив на здоров’я, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю.

Опитування  анонімне та безкоштовне. Будьте відвертими при заповненні анкети, відповідайте самостійно і щиро. Ваші відповіді будуть аналізуватися в узагальненому вигляді разом із відповідями інших учасників анкетування.       

За  результатами проведеного анкетування  за тестом ВООЗ AUDIT серед населення  Івано-Франківської області буде проведено відповідне картування в розрізі територіальних громад з розміщенням  на офіційній сторінці у Facebook ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».

                                                         Розділ 1. Загальна інформація

1.Вкажіть свій вік. Виберіть одну відповідь (18-29 років, 30-50 років, 51-59 років,  60 і більше років)

2.Позначте Вашу стать. Виберіть одну відповідь (чоловіча, жіноча)

3.Визначте свій статус. Виберіть одну відповідь ( я працюю, я безробітний, я на пенсії)

4. В якому районі та в якій  об’єднаній  територіальній громаді  Ви проживаєте? Виберіть одну відповідь

                         Розділ 2. Тест AUDIT                

1 – Як часто Ви вживаєте алкогольні напої?   Виберіть одну відповідь:  ніколи; 1 раз на місяць або рідше; 2-4 рази на місяць; 2-3 рази на тиждень; 4 рази на тиждень або частіше.                     

2 – Скільки порцій алкоголю ви випиваєте в день, коли вживаєте алкогольні напої?

Одна стандартна порція алкоголю – 25 мл 40%  горілки/коньяку  або 100 мл 9-11% вина або 200 мл 3-5% пива. Виберіть одну відповідь; 1-2 порції; 3-4 порції; 5-6 порцій; 7-9 порцій; 10 і більше порцій .

3 – Як часто ви випиваєте більше 6-ти порцій алкогольних напоїв за один раз? Виберіть одну відповідь: ніколи; 1 раз на місяць або рідше;  щомісяця;  щотижня;  щодня, або майже щодня.

4 –  Як часто впродовж минулого року Ви помічали, що не в змозі зупинитися, якщо почали пити алкоголь? Виберіть одну відповідь (ніколи; 1 раз на місяць або рідше; щомісяця;  щотижня;  щодня, або майже щодня)

5 – Як часто впродовж минулого року  ви не виконували того, чого зазвичай від Вас очікували, через вживання алкоголю? Виберіть одну відповідь: ніколи; 1 раз на місяць або рідше; щомісяця; щотижня; щодня, або майже щодня

6 –  Як часто впродовж минулого року Ви відчували потребу вранці випити спиртне для того, щоб бути в змозі що-небудь робити після надмірного вживання алкоголю напередодні? Виберіть одну відповідь : ніколи; 1 раз на місяць або рідше; щомісяця;  щотижня;  щодня, або майже щодня

7 – Як часто Ви відчували почуття провини або дорікали собі з приводу вживання алкоголю? Виберіть одну відповідь:  ніколи; 1 раз на місяць або рідше;  щомісяця;  щотижня;  щодня, або майже щодня

8 – Як часто впродовж минулого року Ви не могли пригадати події попереднього дня через те, що були в стані сп’яніння? Виберіть одну відповідь: ніколи; 1 раз на місяць або рідше; щомісяця; щотижня;  щодня, або майже щодня

9 – Чи траплялося, що Ви в стані сп’яніння були причиною травмування  себе або оточуючих? Виберіть одну відповідь:  ні;  так, але Не за минулий рік;  так, за минулий рік

10 –  Чи траплялось,  що хтось із членів Вашої родини,  друзів або лікар висловлював Вам свою стурбованість з приводу вживання Вами алкогольних напоїв або радив Вам менше пити? Виберіть одну відповідь: ні;   так, але НЕ за минулий рік;  так, за минулий рік.

 

                                               Дякуємо за Вашу участь!