За 5 місяців 2024 року по  Косівському  району  зареєстровано  8  лабораторно підтверджених випадків захворювання на кашлюк серед дитячого  населення, діти вікової категорії: до 1 року – 2 дитини, 1-4 р – 1 дитина, 5-9 р – 2 дитини, 10-14 р – 2 дитини, 15-17 р. – 1 дитина. Більшість дітей не отримали щеплення проти кашлюку через відмову батьків з різних причин.

       За 5 місяців  2024 року по  Верховинському  району зареєстровано  5  випадків захворювання  на  кашлюк ( 1 клінічно  та  4  лабораторно  підтверджених)  серед  дитячого  населення.  Діти  вікової категорії  до року  - 2 дитини, 5-9 р. – 1 дитина   та  2  дітей  віком 10-14 років. Більшість  захворілих  дітей  не  вакциновані  проти кашлюка.

        Кашлюк  це гостре  бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі. Назву “кашлюк” обрано не випадково, адже найпоширенішим і найнеприємнішим симптомом хвороби є саме затяжний нападоподібний спазматичний кашель.

    Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.

       Які симптоми кашлюка?

     Інкубаційний період – час від зустрічі з хворобою до появи перших симптомів – зазвичай становить від 7 до 10 днів, але діапазон може коливатися від 4 до 21 дня. Хвороба протікає як ГРВІ: нежить, некритичне підвищення температури тіла (ця стадія називається катаральною). У цей час хворий дуже заразний. На цьому етапі запідозрити кашлюк досить важко. Далі, за 1-2 тижні, з’являється або стає більш нав’язливим, постійним, спазматичним кашель, присутні характерні для кашлюку репризи (шумні вдихи, які супроводжуються свистом), можуть відбуватись зупинки дихання (апное), дитина починає синіти, напади кашлю можуть закінчуватись блюванням. Поступово (в середньому кашлюк триває 6-10 тижнів) кашель зменшується, стає менш частим і не таким виснажливим, як на початку хвороби. Іноді період одужання може тривати   до 6 місяців.

  Наскільки це захворювання небезпечне? Які ускладнення кашлюку?

  Чим менша дитина, тим небезпечніший кашлюк. Особливо вразливі ті немовлята, які ще не щеплені від кашлюку і чия мати не отримала щеплення від нього в другому-третьому триместрі вагітності.
 Більше половини малюків до 1 року, хворих на кашлюк, потребують госпіталізації.
 Старші діти та дорослі можуть також отримати ускладнення від кашлюку. Вони, як правило, менш серйозні у цій віковій групі, особливо у тих, хто був вакцинований вакциною з кашлюковим компонентом в дорослому віці. Сам кашель часто викликає ускладнення у підлітків і дорослих. 

       Як запобігти кашлюку

   Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

       Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.

     Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем!

Фото без опису