Що потрібно знати про папіломавірус людини та рак шийки матки

Вірус папіломи людини(ВПЛ) є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом. Є понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 з них можуть уражати шийку матки та вважаються онкогенними. ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують з раком шийки матки(РШМ). Близько 70% випадків РШМ асоціюють з інфікуванням цими типами ВПЛ.

Фактори ризику інфікування ВПЛ :

-Ослаблена імунна система.Імуносупресія послаблює здатність організму боротися з інфекцією та іншими захворюваннями. Наявність ВІЛ (вірусу, який спричиняє СНІД) або іншої хвороби, через яку вашому організму важко боротися з проблемами зі здоров’ям; інфекції, що передаються статевим шляхом.

-Тюнокуріння.

-Наявність захворювання на РШМ у родині.

-Сексуальна активність у молодому віці або багато сексуальних партнерів(більше 3).Незахищений статевий контакт. Шляхом передавання інфекції також може бути тілесний генітальний контакт.

-Часті,ранні пологи,травматизація шийки матки під час пологів.

Рак шийки матки зазвичай розвивається дуже повільно. Серйозність проблеми залежить від того, наскільки велика зона ураження клітин, чи поширилася пухлина та вашого загального стану здоров’я.

Кожна жінка, стан здоров’я якої є задовільним, має відвідувати лікаря не рідше 1 разу на рік та робити скринінг. Жінці, з підвищеними факторами ризику хвороби або яка мала передракові стани, краще обговорити з лікарем, як часто її потрібно приходити на огляд.

Важливим є скринінг із використанням ПАП-тесту та виявлення ДНК вірусу папіломи людини. Ці тести не є діагностичними, їхній результат не може точно дати відповідь на запитання, чи у вас є рак шийки матки. Скринінг допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки.

Цей вид раку на ранніх стадіях часто має безсимптомний перебіг. Коли рак розвивається, пізніше жінка може помітити такі симптоми:

-вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;

-водянисті кров’янисті виділення з піхви, що можуть мати сильний та неприємний запах;

-біль в ділянці малого таза;

-біль під час статевого акту.

Під час серйозніших стадій хвороби можуть спостерігатися:

-набряк ніг;

-проблеми із сечовипусканням або випорожненням кишківника;

-кров у сечі.

Вакцинація проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

Щеплення захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від ВПЛ проводять у багатьох країнах світу. В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку «‎рекомендованих». 

Дітям рекомендовано проводити щеплення 2-ма дозами у віці 9-15років до початку статевого життя.

З 15 років і старше необхідно вводити 3 дози вакцини.

Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3TIzQUZ

Фото без опису