ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО РАК ЛЕГЕНЬ

 Рак легень виникає тоді, коли клітини легень починають неконтрольовано ділитися. Вогнище ураження може розташовуватися у стінках великих та малих бронхів, бронхіол, а також в самій легеневій тканині, де в нормі здійснюється обмін газів.

 Для виявлення раку легень використовують : флюорографію, рентгенографію, комп’ютерну томографію (КТ).

 Якщо вчасно діагностувати хворобу, то її лікування може бути успішнішим, ніж при пізньому виявленні.  

Тому важливо знати про фактори ризику, симптоми та профілактику хвороби!

Серед факторів ризику раку легень, на які можна вплинути, виділяють:

-Куріння. Ризик раку легень у людей, які курять набагато вищий, ніж у тих, хто ніколи не курив. Чим довше ви курите, тим вище стає ризик. Сигари, трубки, сигарети або ж сигарети з низьким вмістом смол однаково шкодять здоров’ю.

-Пасивне куріння. Вдихання диму з навколишнього середовища або від людини, яка курить поруч з вами, збільшує ризик розвитку раку. American cancer society  зазначає, що пасивне куріння спричиняє близько 7000 смертей від раку легень щороку.

-Вплив радону. Радон — це природній радіоактивний газ, що утворюється у результаті розпаду урану в ґрунті та гірських породах. Легені — це орган, через який радон проникає в організм людини. Тому він завдає їм найбільшої шкоди, особливо, коли радон сконцентрований у приміщенні, куди він потрапляє здебільшого через ґрунт.

-Вплив азбесту. Люди, які працюють з азбестом на шахтах, фабриках, текстильних заводах тощо, мають вищий ризик захворіти на рак легень, а саме мезотеліоми, типу раку, що починається у плеврі.

-Вплив канцерогенних агентів. Коли людина на роботі часто контактує з радіоактивними рудами ( уран), з інгаляційними хімічними речовинами (миш’як, берилій, кадмій, сполуки нікелю, хрому, продукти вугілля тощо), а також вихлопами дизельного палива, це може збільшувати ризик розвитку раку легень.

-Вживання певних дієтичних добавок. Дослідники виявили, що добавки бета-каротину, які приймали курці, збільшують ризику раку легень.

-Наявність факторів ризику не означає, що людина обов’язково захворіє. Проте, їхня відсутність може зменшити ризик розвитку хвороби.

Найчастіше рак легень на ранній стадії протікає безсимптомно чи симптоми проявляються не дуже виражено.

Найпоширеніші симптоми раку легень:

-кашель, який не зникає та погіршується;

-відхаркування кров’ю або мокротинням червоно-коричневого кольору,

-біль у грудях, який посилюється при глибокому диханні, кашлі або сміху,

-хрипи,

-втрата ваги та апетиту,

-задишка,

-постійне відчуття втоми або слабкості,

-інфекції, зокрема бронхіт та пневмонія, не проходять або повторюються.

 

Більшість із цих симптомів можуть спричиняти інші захворювання. Проте якщо ви помітили один чи кілька з цих симптомів,зверніться до свого лікаря. Якщо рак діагностують на ранній стадії, лікування буде більш ефективним, а шанси одужати зростуть.

Завдяки профілактиці ви можете зменшити ризик раку легень.

-Киньте курити. Якщо ви ніколи не курили, не починайте. Поговоріть із дітьми про шкоду цієї звички, а якщо курите чи хочете комусь допомогти кинути курити, заходьте на сайт Сервісу з надання допомоги у припиненні куріння https://stopsmoking.org.ua/ . 

-Уникайте пасивного куріння. Уникайте місць, де курять.

-Перевірте свій будинок на радон, особливо, якщо знаєте, що живете у районі, де він розповсюджений.

-Уникайте канцерогенів на роботі. Вживайте запобіжних заходів, щоб захистити себе від шкідливого впливу канцерогенів.

-Їжте більше овочів і фруктів.

-Будьте фізично активними.

Пам’ятайте, що від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя.

Більше про діагностику, симптоматику, профілактику хвороби дивіться на вебінарі за посиланням:  https://youtu.be/-gMI3xufRnk

Докладніше:  https://bit.ly/2ZJpLxC

Фото без опису