Кір, краснуха та епідемічний паротит - це дитячі інфекційні захворювання, які відносяться до так званих «керованих» інфекцій, завдяки тому, що ми можемо впливати на їх поширення за допомогою засобів імунопрофілактики, штучно створюючи імунітет від вищезазначених хвороб, як особистий так і колективний.

      Хворіють переважно діти, але досить часто й дорослі. Хочу зауважити, що дорослі хворіють та переносять хворобу набагато складніше, наслідки хвороби можуть бути непередбачувані.

    Збудниками цих захворювань являються віруси. Всі вони поширюються повітряно-крапельним шляхом, хоча не виключений й контактно-побутовий шлях передачі. Кір, паротит та краснуха - антропонози, тому джерелом захворювання є хвора людина, яка виділяє патогенні віруси у зовнішнє середовище. Сприятливість організму до цих інфекцій є досить високою.

         Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Вірус кору — надзвичайно заразний. Він швидко передається від інфікованої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. 

На 4–5 день інфікування з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. На 6–12 день з’являються висока температура, нежить, кашель, іноді блювання і пронос. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

       Краснуха — типова дитяча хвороба. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або ГРВІ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Джерелом інфекції є хвора людина, навіть за відсутності проявів. Попри те, що часто краснуха перебігає в дітей легко, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення. Зокрема, захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи.

Особливо небезпечною хвороба є для вагітних жінок, оскільки може призвести до множинних вроджених вад плода, викликає СВК (синдром вродженої краснухи), наслідком якого можуть стати різні вроджені вади розвитку такі, як очні аномалії, порушення слуху та вроджені вади серця у немовлят.

      Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз. Від хвороби найчастіше страждають підлітки та дорослі. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними.

Вірус може вражати нервову систему, призводити до запальних процесів у мозку, молочних залозах, яєчках, втрати слуху. У чоловіків може призвести до безпліддя, а у вагітних жінок — до викидня або ж передчасних пологів.

     Всі перелічені та інші ускладнення, а також важкий перебіг вищевказаних захворювань зустрічаються у не вакцинованих. Тому, основним та самим дієвим методом профілактики є вакцинація.

       Єдиним ефективним засобом профілактики кору, краснухи, епід.паротиту є вакцинація. Щеплення проти вказаних захворювань є в Національному календарі профілактичних щеплень. Вакцини проти цих захворювань закуповують державним коштом, тому вони є безкоштовними та гарантованої якості.    Вакцинацію здійснюють комбінованою вакциною КПК (кір, паротит, краснуха). В одній дозі дитина отримує захист одразу від трьох небезпечних хвороб.

Схема вакцинації:

  • Перша доза ін’єкційно в 12 місяців
  • Друга доза ін’єкційно в 6 років

        Батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, можуть просто звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит. Для внутрішньо переміщених осіб не потрібно укладати нову декларацію з лікарем – достатньо просто прийти до мед.закладу. Для повного захисту від цих захворювань необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози, їх можна отримати з інтервалом в 1 місяць для забезпечення повного захисту.  Дорослим, якщо вони пропустили щеплення від кору в дитинстві, варто мати щонайменше одну дозу вакцини проти кору та краснухи для захисту.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе,  своїх дітей  та рідних.

Фото без опису

Фото без опису