Січень — місяць обізнаності про щитоподібну залозу.   Щитовидна залоза – це найбільший орган ендокринної системи. Саме у щитовидній залозі відбувається синтез гормонів, робота яких забезпечує здорове функціонування всього організму. Один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе її нормальне функціонування –це йод.

   Йод потрібен організму для підтримки здоров’я в досить невеликих кількостях. Вони залежать від віку, статі та етапу життя. Добова норма фізіологічної потреби для дорослих (віком від 18 років) становить 150 мкг йоду, під час вагітності та годування груддю вона зростає до 350 мкг на добу. Норми споживання йоду для дітей: у 0-6 років — 90 мкг; у 7-10 років — 120 мкг; у 11-17 років — 150 мкг на день.

 Найзручнішим варіантом забезпечити себе йодом є йодована сіль .

Ось добірка продуктів з кількістю йоду в них:

100 г риби сімейства оселедцевих, скумбрії або морського окуня - 85 мкг.

Стакан незбираного молока або йогурту - від 35 до 70 мкг .

50 г сиру - 15 мкг.

1 яйце - 20 мкг.

100 г печінки (субпродукти) - 10-13 мкг.

100 г їстівних водоростей (норі, вакаме, «морська капуста») - 35-150 мкг.

100 г тріски - 90 мкг.

100 г морепродуктів (мідії, рапани, кальмари, восьминоги) - 70-200 мкг.

 Також частіше споживайте овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат),фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа)та волоські  горіхи.

Нестача йоду в організмі може призвести до:

-відчуття постійної втоми, слабкості, депресії;

-збільшення щитоподібної залози (зобу);

-затримки росту у дітей;

-затримки інтелектуального розвитку у дітей;

-зниження розумової активності у дорослих;

-порушення обмінних процесів;

-загрози переривання вагітності;

-неонатального гіпотиреозу;

-раку щитоподібної залози;

-погіршення пам’яті, слуху;

-підвищення холестерину;

-сухості шкіри, втрати її еластичності;

-порушення роботи кишківника;

-відчуття холоду;

-різкого зниження чи підвищення маси тіла;

-набряків;

-випадіння волосся.

 

 

 Погіршити засвоєння йоду організмом та його вплив на фізіологічні функції може дефіцит інших вітамінів та мікроелементів: вітаміну А, селену, цинку, міді або заліза.

 Крім того, перш ніж приймати дієтичні добавки з йодом, проконсультуйтеся з лікарем щодо їхньої потенційної користі та ризиків для вашого здоровʼя.

Фото без опису