Оперативна інформація  щодо захворюваності на грип, ГРВІ  і  COVID -19 по Косівському районі

 

 

        В Україні з 2 жовтня 2023 року  розпочався епідсезон ГРВІ 2023-2024рр.   Профільними спеціалістами Косівсько-Верховинського  міжрайонного  відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ »  щотижнево здійснюється постійний моніторинг стану захворюваності на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції та COVID -19.

              З початку епідсезону у Косівському районі всього захворіло 2329 осіб, в т. ч. 284 осіб, що мали лабораторно підтверджені випадки COVID-19, серед захворілих  1455 дітей ( в основному школярі), що становить 62,5 % від усіх захворівших.  Також лабораторно підтверджено 28 випадків захворюваності на грип В і А серед дорослого  та дитячого населення ( 4 дітей віком до 17 років).  Було госпіталізовано 255 осіб, в т. ч. 111 дітей. Зареєстровано 1 летальний випадок внаслідок COVID-19.  Згідно моніторингу захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції серед мешканців Косівського району за поточний тиждень (1-й з 08.01.2024р. по 14.01.2024р.)  захворіло всього 196 осіб  проти  156 випадків за попередній тиждень –  у структурі питома вага дітей віком до 17 років склала  59,2 % - 116 особа проти 71 захворівших дітей попереднього тижня. Госпіталізовано всього 34 осіб, з них – 11 дітей у порівнянні з попереднім тижнем  -  госпіталізовано 28 осіб, з них 8 дітей.

     По Косівському районі  від початку епідсезону проти грипу вакциновано 247 осіб.

       Вірусні інфекції передаються не тільки повітряно-крапельним, а й контактним шляхом. Найбільш ефективними методами профілактики в період респіраторно-вірусних захворювань та епідемій є комплекс з вакцинації, дотримання правил особистої гігієни (миття рук, обробка рук антисептиками, особливо після контакту з поверхнями, як дверні ручки, поручні в транспорті тощо), правильного харчування, регулярного провітрювання приміщень, уникнення тривалого перебування в місцях скупчення людей, ізоляції вдома у разі появи симптомів застуди.

Вдягати захисну маску рекомендовано:

якщо відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте та не можете залишатися вдома;

пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом, — маска обмежить потенційне розповсюдження респіраторних виділень;

якщо доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 та грип;

здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту;

лікарям та медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми, та під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

Правила використання маски

Стежити за тим, щоб маска щільно прилягала до обличчя, прикривала ніс та рот;

змінювати маску щонайменше кожні 2 год або частіше, щойно вона стала вологою.

Крім використання захисної маски, не забувайте про вакцинацію. 

   Найкращий спосіб вберегтися від грипу — щорічна вакцинація. Вакцинуватися проти грипу можна не лише на початку, а й упродовж усього епідсезону. Вакцина проти грипу виготовляється щорічно і містить знешкоджені віруси грипу, актуальні для конкретного сезону. Саме тому щеплення проти цієї хвороби роблять щорічно. Щеплення проти грипу насамперед потрібно отримати особам з груп ризику: медичним працівникам, вагітним жінкам, дітям від 6 місяців, літнім людям, людям із хронічними захворюваннями. Уберегтися від важкого перебігу корона вірусної хвороби та її наслідків можна завдяки вакцинації, яка є безоплатною для всіх мешканців України. В закладах охорони здоров’я району  наявна  вакцина від  Covid-19.  Вакцину проти грипу корейського та французького виробництва можна купити в аптеках району. Обидві  - пройшли державний контроль якості.

      Нагадаємо, що вакцинація проти грипу не захищатиме від COVID -19 й навпаки.

        Бережіть себе, вакцинуйтеся вчасно та будьте здорові.


Фото без опису