📢📢📢30.05.2023р.  комісією при Яблунівській селищній раді спільно з представниками Косівського відділу Коломийського районного управління ГУ ДППС в  Івано-Франківській області проведено обстеження по заяві директора в відпочивальному комплексі «Водоспад» с. Люча.

      ❗️❗️❗️Питання організації відпочинку та оздоровлення дітей є невід’ємною складовою державної політики України.

     ☝️Однією з умов повноцінного оздоровлення та розвитку дітей є раціональний режим їх перебування в оздоровчому закладі. При складанні режиму враховуються такі фактори, як тематику відпочинкових чи оздоровчих змін, природно-кліматичні умови, санітарно-гігієнічні вимоги, вимоги до харчування та сну дітей. Режим дня має забезпечити дітям максимальне перебування на свіжому повітрі, участь в оздоровчих, фізкультурних і спортивних заходах, достатню тривалість сну, повноцінне харчування.

      ◀️Основне місце в режимі дня посідає харчування, яке є одним з найважливіших чинників збереження здоров’я та працездатності. Правильно організоване харчування сприяє фізичному та розумовому розвитку, зміцнює організм, створює бадьорий настрій. В окремих випадках харчування відіграє роль лікувального фактора (дієтичне, лікувальне харчування). Тому в режимі дня дитячих закладів оздоровлення та відпочинку приймання їжі дітьми слід суворо регламентувати в часі: після 3-4 годинної перерви, як мінімум, тричі на добу у встановлені.

       ◀️У період літнього відпочинку в оздоровчих закладах особливу увагу необхідно приділяти питанням збереження життя та здоров’я дітей, попередженню дитячого травматизму, нещасних випадків. Для цього в оздоровчому дитячому закладі мають бути створені безпечні умови для  проживання, харчування, медичного обслуговування дітей з належним дотриманням санітарно-гігієнічних норм відповідно до вимог Законів України “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, "Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення". 

         ◀️Причиною різних захворювань чи повільного росту і розвитку дитячого організму може стати недостатнє чи неправильне харчування. Тому дитячий заклад оздоровлення та відпочинку має забезпечити збалансоване харчування дітей, дотримуючись норм харчування, вимог щодо якості та безпеки продукції, які визначені Постановою Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” .

          ◀️Крім того, організовуючи харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, необхідно передбачити забезпечення дітей продуктами з високою харчовою цінністю.

         ◀️Повноцінний відпочинок дітей може бути забезпечений лише за умови неухильного дотримання санітарно-гігієнічних вимог. 

        ◀️Під час оздоровлення та відпочинку дітей заклад має створити належні умови для надання їм медичних послуг, в тому числі кваліфікованої дошпитальної допомоги в разі захворювання чи травмування. Лікарі та медичні працівники дитячих закладів оздоровлення та відпочинку повинні мати відповідну кваліфікацію, підготовку та стаж практичної роботи. 

         

☝️Фахівці Косівського відділу Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області нагадують, що під час проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2023 року організаторам та керівникам закладів оздоровлення та відпочинку, власникам приватних садиб необхідно забезпечити:

🔷дотримання вимог санітарного законодавства, а саме 

– провести необхідну підготовку закладів до прийому дітей у відповідності до вимог санітарних норм і правил, звернувши особливу увагу на умови перебування дітей, стан водопровідних і каналізаційних систем, організацію харчування, медичного забезпечення, а також підготовку місць купання дітей (за наявності);

– забезпечити поточний огляд і періодичне обстеження прийнятих в експлуатацію у встановленому законодавством порядку об’єктів, проведення ремонтних робіт приміщень, мереж водопостачання та водовідведення, електромереж, дератизаційних, дезінфекційних заходів до початку оздоровчого сезону;

- забезпечити безперебійне електро-, водо-, газо- та теплопостачання, виконання інших робіт щодо життєво важливих складових функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час перебування в них дітей;

- вжити дієвих заходів щодо дотримання у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку пожежної безпеки та охорони праці;

– укомплектувати штати кваліфікованими педагогічними, медичними працівниками та забезпечити недопущення укомплектування некваліфікованими медичними працівниками; не допускати до роботи працівників, які не пройшли обов’язкових медичних оглядів;

– вжити заходів щодо підготовки та підбору кваліфікованого персоналу харчоблоку із досвідом роботи: забезпечити недопущення укомплектування штатів харчоблоку – особами, що не досягли 18 річного віку, кухарями без відповідної освіти;

– – забезпечити медичні кабінети необхідним обладнанням та медикаментами;

– забезпечити проведення лабораторних досліджень питної води, води водоймищ місць купання, води басейнів, піску на бактеріологічні, санітарно-хімічні та паразитологічні показники;

🔷належного впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), реального застосування на практиці програм-передумов на харчоблоках відпочинкових закладів;

🔷дотримання необхідних вимог чинного законодавства постачальниками продуктів харчування до відпочинкових закладів,

вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання якісних і безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини для забезпечення належного харчування дітей;

вжити заходів щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, отруєнь грибами та дикорослими рослинами, хімічними речовинами, а також дитячого травматизму.