Сучасна штучна ялинка — це дуже зручно і красиво: вона імітує натуральне дерево, при цьому не потребує води, не залишає сміття і може використовуватися протягом багатьох років. Щоб штучна ялинка дійсно прикрашала будинок і створювала святковий настрій,дуже важливо щоб вона була якісною.

  Спочатку ніж  купувати ялинку, якою б гарною і прийнятною за ціною вона не була, обов’язково поцікавтеся у продавця про сертифікат якості, який би свідчив про те, що штучна ялинка не містить шкідливих речовин (формальдегідів, фенолу) та є вогнестійкою. В Україні  існує державний стандарт ДСТУ 1724-92  «Іграшки. Прикраси ялинкові і ялинки штучні. Загальні технічні умови». Вимоги його є обов’язковими. Також, на етикетці обов'язково має бути вказана фірма-виробник, країна та дата виготовлення.

 У масовому виробництві сучасних штучних ялинок використовуються штучні матеріали і металеві деталі.

Штучна ялинка найчастіше виготовляється з:

-плівки ПВХ;

-прогумованого поліетилену;

- волосіні ПВХ(жилка).

   Кожен матеріал має свої характеристики по-різному впливає на оточення. Найдешевші ялинки роблять з плівки ПВХ, яка може бути різної якості. Дуже часто саме такі ялинки мають низьку якість й несуть велику небезпеку для своїх власників. Вона може виділяти в атмосферу шкідливі речовини, які особливо негативно впливають на  здоров'я, а також може спровокувати задуху, алергічні реакції або отруєння. Матеріал для виготовлення таких ялинок закуповується в Китаї, бо не виготовляється в Україні чи ближньому зарубіжжі. Дорожчі варіанти таких виробів виготовляються з високоякісного ПВХ на фабриках і мають захисне запилення, яке запобігає загорянню.

   При виготовленні литих ялинок з пластмаси весь каркас дерева відливається в спеціальній формі і лише голки можуть виготовлятися з поліпропілену, що робить їх максимально реалістичними.

  Жилка — це досить дешевий матеріал і такі ялинки вважаються бюджетним варіантом. Ялинка, виготовлена ​​з волосіні дуже пухнаста і за зовнішнім виглядом, має схожість зі справжньою сосною.

   Найдорожчими і якісними вважаються штучні ялинки виготовлені з високоміцної РЕ-гуми. Такі дерева мають дуже гарний, привабливий зовнішній вигляд і максимальну схожість з натуральною ялинкою. Процес виробництва полягає в тому, що кожна гілочка окремо відливається в спеціальних формах, а потім збираються в єдину ялинку. Її хвоя дуже м’яка і приємна на дотик, що дозволяє виключити травми при падінні, таку ялинку сміливо можна встановлювати в дитячих кімнатах.

  Вибираючи новорічну красуню, зверніть увагу на її запах. Якщо він різкий та неприємний, такий виріб буде дуже небезпечним для вашого здоров'я. Тому рекомендується купувати ялинки в теплих приміщеннях, де запах особливо відчутний. Так само придивіться до якості матеріалу, з якого виготовлена ​​ялинка. Якщо, провівши рукою від стовбура до кінчика гілки, ви побачите, що хвоя обсипається – це вказує на дуже низьку якість виробу й через кілька років вам доведеться її викинути.

   Іноді під пластиковою хвоєю може ховатися пластиковий убивця. І тоді замість радості й веселощів ялинка принесе до вашого будинку свинець, олово та їдкий запах. Такі елементи можуть провокувати алергію, напади задухи й отруєння.

   Під час покупки уважно оглядайте ялинку, щоб кінці хвої не були  гострі, в які можна серйозно поранитися, шишки повинні мати вигляд заводського виготовлення, гілки гарної ялинки розташовані нерівномірно, скручені дуже акуратно.

  Слід враховувати, що якісні ялинки обробляються спеціальною антизаймистою речовиною. Несертифіковані вироби такої обробки не мають і можуть легко запалитися навіть від короткого замикання на гірлянді.