Як запобігти отруєнню грибами
Як запобігти отруєнню грибами
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему,серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
- Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
- Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та
ін.).
- Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній
обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких
грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який
руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також
входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
- Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що
зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий
дощовик і ін.).
Кому не можна їсти гриби?
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами?
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки,
ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу
викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з
отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених
територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин,
зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає,
віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-Не куштуйте сирі гриби.
-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не
менше 30 хв.
-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не
більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після
споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
-діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте
лікаря!
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це
допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
-прийміть сорбенти.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже
лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та
призначити правильне лікування.