Як запобігти  отруєнню грибами 

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему,серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.

Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:

- Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.

- Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та

ін.).

- Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній

обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких

грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який

руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також

входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.

- Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що

зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий

дощовик і ін.).

Кому не можна їсти гриби?

- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;

- дітям до 12 років;

- людям літнього віку.

Як не отруїтися грибами?

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки,

ніжки.

- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу

викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з

отруйними.

- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених

територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин,

зокрема важкі метали.

- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає,

віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

-Не куштуйте сирі гриби.

-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не

менше 30 хв.

-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не

більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після

споживання, так і протягом кількох днів:

- нудота;

- блювота;

- різкий біль у животі;

-діарея;

- запаморочення;

- підвищення температури тіла;

- зниження пульсу;

- задуха;

- судоми;

- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

- марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте

лікаря!

- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

- промийте шлунок простою водою;

- дотримуйтеся постільного режиму;

- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це

допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

-прийміть сорбенти.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже

лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та

призначити правильне лікування.

                                                                                           Фото без опису