Насильство в сім’ї – це не та тема яку можна обговорювати жартома. Це тема яка несе страх, сором, відчай. На жаль, проблема насильства, а особливо домашнього насильства є актуальною в нашому суспільстві. Про те, говорити та вирішити проблему не так просто. Оскільки жертви що потерпають від насильства в сім’ї настільки емоційно скуті, та залякані, що «виносити сміття з хати» вони просто бояться… Випадки коли члени сім’ї потерпають від насильства дуже багато і перш за все що повинна зробити жертва – перестати звинувачувати себе, думати що це норма, а головне звернутися по допомогу.

Насильство в сім'ї

Що таке насильство в сім’ї?

Насильство в сім’ї – це перш за все, дія фізичного, психологічного, сексуального, економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого.

Види насильства:

До фізичного насильства відносять:

– побої

– тілесні ушкодження

– штовхання

– ляпаси

– удари та кидання предметами в жертву

– погроза зброєю, поранення

– перешкода у вільному пересуванні (дому, вулиці)

– перешкода або відмова у допомозі при потребі в медичній допомозі (хворий, поранений, вагітна)

– псування майна

– образа дітей

– відмова у забезпеченні сім’ї необхідними товарами (харчі, речі першої необхідності)

– умисне перешкоджання відпочинку вночі, позбавлення сну

Психологічним насильством вважають дію на психіку члена сім’ї, до них відноситься:

  • Погрози, образи,
  • Приниження вдома, на публіці
  • Критика
  • Ігнорування (почуттів, особи)
  • Насміхання (над релігійними переконаннями, особистими поглядами )
  • Заборона (користуватись телефоном, виходити на роботу, спілкуватися з родичами)

Шляхом таких дій завдається шкода психологічному здоров’ю, спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе.

Ще одним видом насильства являється економічне насильство, яке характеризується позбавленням житла, одягу, майна, коштів, це жорстокий і принизливий фінансовий контроль одного члена сім’ї іншим.

Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» визначає ще один вид насильства, такий як сексуальне насильство, а саме посягання на сексуальну недоторканість членів сім’ї.

І так, до сексуального насильства відносять:

  • Примушення до сексу, навіть якщо ви чоловік та жінка (проти волі)
  • Секс з жорстокістю, садистськими нахилами
  • Примус партнера до сексуального зв’язку з іншими партнерами
  • Примушення спостерігати за сексуальними зносинами інших людей

Згідно Сімейного кодексу України від 10.01.2002 №2947-111, поняття сім’я а також члени сім’ї – це особи які перебувають у шлюбі; не перебувають у шлюбі, але живуть разом як сім’я; їхні діти; особи що перебувають під опікою; родичі прямої чи не прямої лінії споріднення що живуть разом.

Відповідно до цього, суб’єктами вчинення насильства в сім’ї можуть виступати:

  • Чоловік та жінка (одруженні, неодружені але живуть разом)
  • Батьки (щодо рідних дітей, чи дітей під їхньою опікою)
  • Дід, баба
  • Вітчим, мачуха
  • Опікун, піклувальник, усиновитель, всиновлена особа
  • Родичі прямої і не прямої лінії що проживають разом

Закон про насильство в сім’ї не поширюється на колишнє подружжя, навіть якщо розлученні чоловік та жінка живуть на одній території.

Проте насильство з боку розлучених батьків щодо дітей (рідних чи всиновлених) розглядається як насильство в сім’ї.

що робити якщо ти потерпаєш від насильства в сім'ї                                                        Що робити якщо ти потерпаєш від насильства в сім’ї?

1. Звернутися в 102.

2. Скласти письмову заяву на ім’я представників правоохоронних органів, де коротко потрібно вказати обставини справи та вимогу щодо притягнення до відповідальності конкретну особу.

3. Підтвердити факти документальними доказами.

Що робити якщо тобі завдали тілесних ушкоджень?

Якщо жертві сімейного насильства було завдано тілесних ушкоджень, потрібно негайно звернутися до правоохоронних органів та медичних установ. Поліція надає направлення на медичне обстеження, а медичні висновки про тілесні ушкодження стають вагомим доказом в справі про насильство в сім’ї.

Насильство в сім'ї, що повинні зробити правоохоронці                                                                                   Які заходи відповідно Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» повинні зробити правоохоронці?

  1. Дільничні інспектори після прийнятої заяви про насильство в сім’ї, повинні винести офіційне попередження кривднику, та роз’яснити права , дії злочину та наступні наслідки при не припиненні насильницьких дій. Таке попередження проводиться під розписку кривдника.
  2. У триденний термін взяти на профілактичний облік. Тобто, заповнити спеціальну картку обліку при скоєння злочину і відправити її до управління в справах сім’ї та молоді, а також до служби справ неповнолітніх (якщо від насильства постраждав неповнолітній). Зняття з обліку можливе лише якщо протягом року від останнього вчинку дії насильства, випадок не повторився.
  3. Якщо кривдник уже знаходиться на обліку, то йому виноситься захисний пропис. Відповідно якого кривднику буде заборонено: – чинити акти насильства в сім’ї; – розшукувати жертву; – отримувати інформацію про місцезнаходження жертви; – відвідувати або вести телефонні розмови з жертвою. Обмеження встановлюються на термін до 90 діб з моменту винесення захисного пропису.

ознаки насильства в сім'їЯкщо людина потерпає від насилля, вона часто:

  • Звинувачує себе, вважає себе винною у всіх нещастях;
  • Боїться осудження з боку інших;
  • Боїться і соромиться говорити про насильство;
  • Не вірить про допомогу та підтримку;
  • Не вірить про можливі зміни та налагодження ситуації;

Такі ознаки свідчать про те, що терміново потрібна допомога!