У сучасному світі енергетичні напої стали невід'ємною частиною життя багатьох людей.. Звичайно енергетичні напої розрекламовані своїми перевагами, проте, енергетики несуть у собі небезпеку для вашого здоровʼя.
 
 Зазвичай люди випивають енергетичний напій, щоб побороти втому. Відчуття втоми виникає тоді, коли в нейронах нашого мозку після інтенсивної роботи починає накопичуватися аденозин. Як нейромедіатор він виконує захисну функцію, а саме приєднується до нейронів і гальмує їхню діяльність. Коли ми випиваємо енергетик, дія аденозину припиняється. Кофеїн зв’язується з нейронами мозку  замість аденозину, змушуючи мозок продовжувати роботу. Цукор, своєю чергою, стає джерелом енергії, яка необхідна, щоб мозок працював далі. Так, попри втому, ми можемо змусити свій мозок — а разом із ним і весь організмзалишатися в режимі інтенсивної роботи
 

Достатньо всього однієї баночки енергетичного напою, щоб відчути на собі  негативні побічні ефектинервозність, тахікардію, підвищений артеріальний тиск і психомоторне збудження.

Розглянемо склад енергетиків та вплив цих речовин на організм.

Основним компонентом енергетичних напоїв є кофеїн – стимулятор, який збуджує нервову систему, тонізує м’язи, підвищує витривалість організму, бадьорість. Добре, якщо походження використаного кофеїну буде рослинним: з женьшеню, гуарани, ефедри, лимонника китайського, левзеї сафлоровидної, какао.

Але мало хто знає, що для смаку додають глюкозу та сахарозу, різні хімічні добавки: ароматизатори, консерванти, підсилювачі смаку, кислотності, барвники, харчові добавки, вуглекислий газ, алкоголь та інші, що мають зовсім некорисний вплив на здоров’я людини. Адже енергетики підвищують кислотність шлунка і сприяють виникненню або загостренню гастритів чи виразки шлунка, а глюкоза та сахароза при систематичному поступленні в організм підвищує масу тіла та рівень глюкози крові, що небезпечно для людей схильних до діабету чи страждаючих на цукровий діабет. Є дані літератури про розвиток цирозу печінки та пухлин головного мозку при тривалому вживанні тонізуючих напоїв.

Симптоми отруєння енергетиком:

- прискорене серцебиття;

- підвищений артеріальний тиск;

- безсоння;

- нервовість;

- почервоніння обличчя,алергісні реакції.

- розлад шлунку;

- тремор, тремтіння в руках;

- порушення координації;

- підвищення температури тіла;

- сплутаність свідомості та навіть  її втрата.

Перша допомога при отруєнні  енергетиками.

Якщо  після вживання енергетичного напою людині стало погано, їй потрібно надати першу допомогу.

1. Очистити шлунок від залишків напою, викликавши блювоту.

2. Забезпечити доступ свіжого повітря.

3. Прийом сорбентів і чимала кількість випитої води   допоможуть організму швидше очиститися.

4. Якщо людині стало дуже погано (у неї прискорене серцебиття, червоне обличчя, підвищений тиск або вона втратила свідомість) -   не зволікайте і викликайте швидку допомогу.

 

Пам'ятайте, що відповідальність за своє здоровʼя ви несете особисто. Приймаючи певні рішення, обирайте безпечні, екологічні та не шкідливі для вас продукти. Будьте прикладом для своїх дітей, щодо здорового способу життя.

Фото без опису