Сьогодні, 14 червня, у багатьох країнах світу проводяться різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня донора крові. Подія була започаткована Організацією Об’єднаних Націй у 2005 році. Дата обрана у зв’язку з тим, що саме 14 червня 1868 року народився австрійській лікар-імунолог, лауреат Нобелівської премії за відкриття груп крові Карл Ландштайнер.

    Для України цей день є особливим, оскільки відзначається він в умовах російсько-української війни. Ми повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному захиснику та захисниці. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударівїм також необхідна донорська кров. Здаючи кров, ми надаємо шанс на життя і робимо свій безцінний внесок у добру справу.

    За статистикою, один донор спроможний врятувати життя трьох людей.

    Завдяки здачі донорської крові відбувається активізація системи кровотворення. Внаслідок крововтрати після здачі донорської крові кістковий мозок посилює поповнення кров’яного русла новими еритроцитами. У результаті цього покращується обмін речовин, це є також профілактикою різноманітних захворювань. Здаючи кров, донор вивільняє свій організм від надлишку крові.

    Не кожна людина може пожертвувати кров. Для цього потрібно відповідати кільком критеріям. Перед тим, як стати донором крові, потрібно здати аналізи в центрі крові та чесно відповісти на запитання анкети. Здати кров може здорова людина від 18 років з вагою не менше 50 кілограмів, з нормальним артеріальним тиском. 

    В день донації важливо мати гарне загальне самопочуття, людина також має бути повністю здоровою після всіх захворювань, приміром, вірусних інфекцій, ангіни або герпесу на губі.

    Протягом перших 12 годин після здавання крові слід уникати інтенсивних фізичних навантажень. Здавати кров можна кожні два місяці.

    Слово «донор» походить від латинського dono – дарую. 

    Всесвітній день донора кровіце подяка добровільним неоплачуваним донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові та(або) її компонентів.

    Дякуємо усім донорам за самовідданість і бажання допомогти!

    Закликаємо долучатися до донорства вже зараз!

    Саме ваша кров подарує життя людині!

Фото без опису