Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин (гіпоксії).      

    Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3-х років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), люди похилого віку,хворі на анемію та серцево-судинні захворювання.Також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з ранніх овочів та  ранні овочі з високим вмістом нітратів.

   Основні симптоми хвороби проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, головним болем і задишкою, може бути блювота і пронос .

 З метою запобігання виникнення захворювань дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію рекомендуємо Вам дотримуватись наступних заходів:

- не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, підтверджену лабораторно або  фасовану/бутильовану столову воду;

- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

- необхідно пам’ятати, що у радіусі 50 м від криниць не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці та проводити  іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;

- місця облаштування криниць слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30-м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів та місць утримання худоби;

- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, синюшності шкірних покривів, задусі, прискореному серцебитті, судомах) негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

 Необхідно пам’ятати, що нітрати – це досить стійкі хімічні сполуки, які не знищуються шляхом кип’ятіння, відстоювання та після дезінфекції. Вода, забруднена нітратами, навіть у дуже високих концентраціях – чиста, прозора, без специфічного запаху та домішок, звичайна на смак.

 Дізнатися чи якісну воду ви споживаєте можна тільки зробивши лабораторне дослідження води.

Звертаємо увагу мешканців району, особливо в тій місцевості де часто відбуваються підтоплення джерел водопостачання,які  користуються водою з цих джерел ,для приготування їжі дітям до 3-х років  на те, що вони  повинні  володіли інформацією,щодо якості води з метою недопущення отруєння дітей.