У зв’язку із несприятливими погодними умовами, зниженням температури атмосферного повітря особливе занепокоєння викликає дотримання температурного режиму у навчальних закладах. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату і, як наслідок, - охолодження організму дитини призводить до захворювань на гострі респіраторні інфекції.

   Відповідно до нових Санітарних регламентів, у дошкільних навчальних закладах оптимальною температурою в групових осередках дошкільних навчальних закладів є +19-23 °С, у приміщеннях басейну - +29-30 °С, у залах для занять музикою та фізичною культурою - +18-19 °С, у теплих переходах - не менше +15 °С, у кутових приміщеннях або в торці будівлі -  не менше +21 °С. У загальноосвітніх навчальних закладах температура повітря в класних кімнатах 17-20 °C, в майстернях по обробці металу і дерева 16-18 °C, в спортивному залі 15-17 °C, в роздягальнях при спортивному залі 19-23 °C, в актовому залі 17-20 °C, в бібліотеці 16-18 °C, в медичних кабінетах 21-23 °C, в рекреаціях 16-18 °C, в спальних приміщеннях 18-20 °C; у вестибюлі, гардеробі 16-19 °C; в санітарних вузлах 17-21 °C; в душових не нижче 25 °C.     

    Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60 %.

   Щоденний контроль за виконанням чинних санітарних правил і норм здійснює керівник та медичний персонал навчального закладу, а також відповідальна особа, призначена наказом керівника закладу.

   За дорученням генерального директора Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», керуючись Законами України «Про систему громадського здоров’я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», спеціалістами Косівсько - Верховинського міжрайонного відділу розпочато моніторингові обстеження закладів освіти на території Косівського та Верховинського районів у частині дотримання температурного режиму.

   Рекомендовано:

- керівникам закладів освіти проводити  внутрішній облік температурного режиму ;

- в разі відсутності, закупити прилади для вимірювання температури повітря (безртутні термометри);

- налагодити  взаємоінформування керівників дошкільних навчальних закладів та закладів загальної середньої освіти з відділами освіти територіальних громад, щодо дотримання температурного режиму в опалювальний  період  2023-2024 рр.;

- переходити на дистанційне навчання при зниженні температури повітря до

 -20 °С  при швидкості руху повітря  більше 5 м/с і при вологості повітря вище 80% для учнів початкових класів та температурі повітря -24 °С для учнів 5-12 класів.

У період опалювального сезону стежте за якістю теплопостачання !

Фото без опису