Фото без опису

📌Припинення та поновлення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення

Припинення та поновлення договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення під час дії воєнного стану

 

📑16 січня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», яким ст. 33 Закону України «Про оренду землі», що регламентувала порядок поновлення договорів оренди, було викладено в новій редакції.

 

   Підпунктом 9 пункту 8 Закону No 340-IX передбачено, що розділ IX «Перехідні положення» Закону України «Про оренду землі» через 6 місяців з дня опублікування Закону No 340-IX, доповнено абзацами 3 і 4 такого змісту: «Договори оренди земельних ділянок приватної власності, а також земельних ділянок державної або комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у власності орендаря, укладені до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», у разі їх продовження (укладення на новий строк) мають містити умови, передбачені ст. 33 цього Закону та ст. 126-1 Земельного кодексу України.

 

Правила, визначені ст. 126-1 Земельного кодексу України щодо поновлення договорів оренди землі, поширюються на договори оренди землі, укладені або змінені після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», а поновлення договорів оренди землі, укладених до набрання чинності зазначеним Законом, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення».

 

   🔊Отже, поновлення договору оренди землі має здійснюватися на умовах, визначених таким договором, за правилами, чинними на момент його укладення, а саме відповідно до положень ст. 33 Закону України «Про оренду землі» у редакції, чинній на час його укладення.

 

📇Тобто, якщо договір оренди землі було укладено до 16 липня 2020 року, він містить умову про його поновлення так, як це передбачено статтею 33 Закону України «Про оренду землі». Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі у термін, встановлений цим договором, але не пізніше, ніж за один місяць до закінчення терміну дії договору оренди землі. У разі бажання припинити орендні відносини орендодавець має повідомити про це орендаря не пізніше, ніж за місяць до терміну закінчення договору оренди. Робити таке повідомлення потрібно офіційно, поштою, рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

 

   Статтею 126-1 Земельного кодексу України передбачено новий механізм поновлення договорів, який стосується тих договорів, що укладені з 16 липня 2020 року. Якщо договір містить умову про його автоматичне поновлення після закінчення терміну, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий терміні на таких самих умовах. Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, не пізніше, як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору. І навпаки - поновленим договір буде вважатися, якщо жодна зі сторін не звернулась до реєстраторівіз заявою про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору.

 

❗️Через зупинення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Законом України від 24 березня 2022 року, який вступив в дію з 07 квітня 2022 року, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчоїбезпекивумовахвоєнногостану» доп.27Перехіднихположень Земельного кодексу України були внесені зміни, згідно з якими договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, термін користування яких закінчився після введення воєнного стану, вважаються поновленими без волевиявлення сторін на один рік без внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про поновлення.

 

Згідно абзацу 8 пункту 5 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 травня 2022 р. No 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» Якщо граничний строк для подання заяви про продовження договору оренди припадає на період воєнного стану, цей строк продовжується на строк воєнного стану та 3 місяці після (абз. 8 п. 5 постанови, що коментується).

 

💭З 19 листопада 2022 року починають діяти норми Закону України від 19 жовтня 2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель». Згідно п. 27 Перехідних положень Земельного кодексу України були внесені зміни, щодо поновлення реєстрації договорів оренди.

 

🔰І на останок закликаємо Вас, що у разі виникнення спірних ситуацій з приводу поновлення або припинення договорів оренди в умовах воєнного стану діяти розсудливо, адже у подібних випадках позитивний результат вирішення цього питання залежить від правильності здійснення певних дій, що передують отриманню бажаного для Вас результату. Якщо у вас виникають питання пишіть нам в особисті повідомлення ми завжди готові вам допомогти та надати допомогу.