Фото без опису

29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення започаткований у 2004 році з метою підвищення рівня громадської та професійної обізнаності щодо розладів травлення та здорового харчування.

     Система травлення має життєво важливе значення в підтримці здорового і активного способу життя. Шлунково-кишковий тракт містить 80% імунної системи.

   Кожен день разом з їжею в систему травлення потрапляє кілька мільярдів бактерій, тому так важливо стежити за тим, щоб ця система працювала без збоїв.

    За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування, яке повинно бути регулярним, різноманітним, повноцінним і збалансованим.

    Харчування вагітних жінок значно впливає на плід. Зокрема, дефіцит йоду і фолієвої кислоти у раціоні вагітних може призвести до народження дітей з низькою вагою або вродженими вадами розвитку.

    Недостатній вміст білка, йоду, вітаміну А, фолієвої кислоти, кальцію, заліза при харчуванні новонароджених і дітей раннього віку призводить до затримки розвитку, підвищеного ризику інфекційних захворювань, високого ризику смерті, сліпоти, анемії, неправильної мінералізації кісток.

    Харчування підлітків має задовільняти значні енергетичні потреби організму, пов’язані з бурхливим фізичним розвитком.

    Здорове харчування дорослих дозволяє уникнути розвитку ряду захворювань і зберегти здоров’я навіть у глибокій старості. Недостатнє споживання овочів і фруктів, надлишок жиру в продуктах сприяють розвитку надлишкової маси тіла, гіпертонії, анемії, серцево-судинних захворювань і раку.

 

    Щоб подолати негативні впливи на здоров’я, яке і так страждає від стресу, пов’язаного з війною, варто дбати про своє харчування:

  • використовуйте принцип тарілки здорового харчування;
  • щодня включайте до їжі різноманітні цільнозернові злаки;
  • намагайтеся їсти різні фрукти та овочі. Половину вашого добового раціону має складати рослинна їжа. Не забувайте включати до раціону зелень;
  • пийте більше чистої води, не слід чекати відчуття спраги! Рекомендується випивати близько 1,5-2 л на добу, хоча слід вважати на супутні захворювання, пору року тощо. Напиватися перед сном не слід – не навантажуйте нирки та не псуйте ваш сон;
  • обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їх транспортування, зберігання та приготування;
  • зменшіть сможивання солі до 5г на добу та цукру до 50г на добу.
  • роздрібніть раціон: між основними трьома прийомами їжі робіть невеликі перекуси з молочних продуктів, фруктів, овочів, горіхів. Це дозволить уникнути тривалих пауз, після яких нерідким є переїдання;
  • контролюйте вживання жирів, надавайте перевагу рослинним оліям, джерелу незамінних жирних кислот. Уникайте смаження та фритюру, користуйтеся грилем, духовкою або мультиваркою. Це принесе користь кишечнику, печінці і серцево-судинній системі. Доречі, харчові жири затримують випорожнення шлунка, сприяючи виникненню печії;
  • готуйте їжу, а не користуйтеся готовими напівфабрикатами або обробленими продуктами (каші, пюре швидкого приготування, пластівці тощо), які містять багато солі, цукру та мінімум поживних речовин;
  • намагатися останній прийом їжі приймати за дві-три години до сну, краще провести цей час гуляючи на свіжому повітрі. Це попередить рефлюкс і печію, дозволить відпочити органам травлення та сприятиме гарним сновидінням;
  • не поспішайте під час прийому їжі, намагайтеся не дивитися телевізор та не занурюйтеся в соціальні мережі. Зосередьтеся на процесі та отримуйте задоволення!

    Пам’ятайте,що правильне харчування відповідно віку та фізичних навантажень вкрай важливе для здорового життя.

Фельдшер санітарний                                          Петрівський С.П.