Стафілококи – це бактерії, які є однією з головних причин харчових отруєнь. Їх є понад сто відомих видів. Найбільш патогенним (здатним викликати захворювання) є золотистий стафілокок. Розповсюджується як повітряно-крапельним (при кашлі, чханні та просто диханні), так і контактно-побутовим шляхом (через різні предмети), потрапляє до організму з їжею.

Золотистий стафілокок має здатність розмножуватись у харчових продуктах. Найчастіше це молочна продукція, м’ясні (напівфабрикати, ковбаси) та кондитерські вироби, риба (слабосолона, консерви).

Стафілокок здатний виробляти ентеротоксини, що є отрутою для людини. Захворювання людей виникає після споживання їжі, яка містить як живі бактерії, так і їхні токсини.

Ці бактерії характеризуються відносно високою стійкістю до заморожування, висушування, дії хімічних речовин та сонячного світла. Кип’ятіння та стерилізація продуктів убиває стафілококи, але не руйнує токсини. Остаточна інактивація токсинів відбувається тільки після 2-3 годин кип’ятіння.

Найчастіше інфекцію поширюють люди: хворі та носії (захворювання шкіри та дихальних шляхів). Також стафілококи виділяють сільськогосподарські тварини, зазвичай при наявності патологічних процесів, наприклад, маститів. При поганих санітарних умовах ці бактерії виявляють у змивах з обладнання та інвентарю підприємств громадського харчування, харчової промисловості.

Тобто люди заражають приміщення, інвентар, які відтак стають джерелом зараження харчових продуктів та людей. Таким чином утворюється замкнуте коло.

Щоб знизити вірогідність накопичення стафілокока в харчових продуктах, необхідно дотримуватись наступних правил:

-прибирати приміщення, чистити та дезінфікувати інвентар (обладнання, посуд, предмети побуту – все, що контактує з харчовими продуктами) – як на виробництві, так і в домашніх умовах;

-дотримуватись правил гігієни (чистий спецодяг, гумові рукавички);

-своєчасно проводити медичний огляд людей, які пов’язані з приготуванням їжі;

-обов’язково піддавати тривалій термічній обробці продукти під час приготування

Спеціалістами мікробіологічної лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу проводяться дослідження проб харчових продуктів та біологічного матеріалу на наявність патогенного стафілококу (на платній основі, згідно прейскуранту цін).

При проведенні обов»язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій,виробництв та організацій,діяльність яких пов»язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, також проводиться дослідження матеріалу з носа  на наявність патогенного стафілококу.

Наша лабораторія знаходиться за адресою :

м.Косів, пров.Шевченка,10

Фельдшер-лаборант мікробіологічної лабораторії                                                                                 Ільницька О.Д.