У середньому кожна людина проводить уві сні третину свого життя. На думку вчених, ідеальна тривалість сну дорослої людини становить 7-8 годин на добу. Вважають, що жінкам потрібно додаткова година сну, тому що вони більш емоційні. Дітям для нормальної роботи організму необхідно спати не менше 10 годин на добу.

    Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси.особливо в період з 21:00 до 24:00годин,відбувається поділ ДНК. Ідея відзначати «День сну» існує давно і проводиться  у третю п’ятницю березня.За даними медичної статистики в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення.

    Найбільш поширені захворювання сну – безсоння, більш коректна і наукова назва інсомнія. Цією хворобою страждають від 11-35% дорослого населення різних країн світу. Серед основних причин безсоння відзначаються миттєвий або перманентний стрес і неврози, якими наповнені наші будні. Частіше від безсоння страждають люди після 50 років і жінки. Юристи та працівники сфери освіти, культури і мистецтва – потенційно перебувають у групі ризику до прояву цього захворювання. Найчастіше безсоння підстерігає своїх жертв восени, це пов’язано зі зменшенням світлового дня, і навесні, коли загострюються різні розлади нервової системи і настрої.

   Доведено, що тривалі періоди «недосипу» негативно позначаються на якості життя: призводять до зниження продуктивності праці, сповільнюють та ускладнюють процес прийняття рішень, з’являється дратівливість, замкнутість, зацикленість на одних і тих же проблемах. Втрата всього лише 4 годин сну знижує реакцію на 45%. Погіршується пам’ять, можливе загострення різних захворювань. Недостатня кількість сну в дитячому віці може спричинити за собою відставання в рості і уповільнення фізичного розвитку.

   Медики називають поганий сон щаблем до майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії та інших серйозних захворювань. У той же час нормальний сон — один з дієвих способів профілактики серцево-судинних захворювань, ожиріння і багатьох інших захворювань.

Основні правила здорового сну:

  • Прагніть до якості сну, а не до того, щоб довше поспати.
  • Намагайтеся лягати спати в один і той самий час. 
  • Перед тим, як лягти спати - провітріть кімнату та встановіть комфортний для вас температурний режим.
     
  • Подбайте про ліжко(використовуйте зручну ліжко, подушку та постіль).
  • Підберіть комфортну піжаму. 
  • Не їжте на ніч (2 години до сну –останній прийом їжі) ,важку, гостру, солодку їжу за 4 години до сну, не пийте алкоголь, каву та газовані напої за 6 годин до сну.
  • Спіть на боці. І найкраще – в позі «зародка».
  • Регулярно займайтеся спортом.Проте перед сном не варто здійснювати активну фізичну і розумову діяльність, хоча б за годину до сну, щоб організм міг розслабитися.
  • Налаштуйтеся на правильну «хвилю», запобігайте стресовим ситуаціям та підвищуйте стресостійкість організму.
  • Приберіть електронні пристрої, зокрема, телевізори, комп’ютери, смартфони зі спальні, або принаймні вимикайте їх за 30 хвилин до сну.
  • Годину до сну присвятіть відпочинку: прийміть заспокійливу ванну чи душ, почитайте книжку.
  • Вчасно лікуйте хронічні захворювання.

Стара істина говорить «сон – найкращі ліки».проте ні в якому разі не займайтесь самолікуванням. Варто звернутися до лікаря, якщо порушення сну триває більше одного місяця, а зміна режиму не допомогла покращити сон.

 Зав.відділення  епідеміологічного нагляду(спостереження)          

та профілактики неінфекційних захворювань                          Анастасія Ходан