Зареєстровано новий випадок сказу собаки на Косівщині .

Скажений собака на ніс покус трьом жителям Косівського району( село Люча ). Випадок сказу у бродячої собаки підтвердила Івано-Франківська регіональна лабораторія з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 12.03.2023р. за допомогою люмінесцентної мікроскопії. Трьом особам призначений курс антирабічних щеплень.

Нагадаєм ,що -Сказ — це невиліковне вірусне захворювання із 100% летальністю, яким людина може заразитися від диких або домашніх тварин.

 Заходи профілактики та захисту від сказу 

Суворо дотримуватися правил утримання собак, котів та інших тварин, щорічно робити їм щеплення проти сказу;

Уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами; роз'яснювати це дітям, щоб уникнути зараження не тільки сказом, але й іншими небезпечними захворюваннями;

Проявляти насторогу у разі незвичної поведінки тварини або без причини агресивної поведінки будь-якої домашньої тварини і повідомляти вет. службу;

При виявленні трупів тварин не чіпати їх, не знімати шкірку, а в обов'язковому порядку повідомити вет .службу;

Не слід вбивати домашню тварину, що покусала або подряпала людину, за нею має бути встановлено 10-денне спостереження;

У разі укусу будь-якою твариною - НЕГАЙНО звернутися до лікаря!

Щеплення від сказу - залишається поки що єдиним засобом, щодо запобігання цьому захворюванню. Курс щеплень складає всього шість ін'єкцій і передбачає їх своєчасне проведення відповідно до призначення лікаря і за певною схемою.

Ні в якому разі недопустимо самовільно перервати вакцинацію, припиняти або скорочувати курс, інакше щеплення будуть неефективні.

Лікар- епідеміолог Косівсько-

Верховинського міжрайонного відділу

Г.В.Юрнюк