1 лютого Міністерство внутрішніх справ України почало формувати бригади "Гвардії наступу". Ці підрозділи будуть націлені, зокрема, на звільнення окупованих Росією територій. Хто і як може подати заяву на вступ, які етапи мають пройти кандидати, та скільки з них вже пройшли відбір — у матеріалі Суспільного.

Добровольці, які подають анкети на вступ до "Гвардії наступу" мають самі обрати бригаду, у якій хочуть служити. Таких бригад вісім, їх створюють на базі частин, що вже мають бойовий досвід. До складу цих формувань входять військові, які брали участь в бойових діях, зокрема, у деокупації Київщини, Харківщини, Херсонщини.

"Це суто добровільний набір. Кампанія спрямована винятково на тих мотивованих людей, які готові добровільно записатися до тієї чи іншої бригади", — розповідає заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

Формувати "Гвардію наступу" МВС вирішило, зокрема, через велику протяжність лінії фронту та після обговорення із Верховним Головнокомандувачем, каже міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко: "У нас (у МВС — ред.) є зведені загони, які на війні ще з 2014 року. Хтось із них в свій час звільнився зі служби, хтось проходив службу далі у підрозділах прикордонної служби, нацгвардії або поліції. Після того, як ми на добровільних засадах запропонували створити один чи два підрозділи, зʼявилось багато охочих у всіх службах".

Які є бригади та напрямки

Ядро підрозділу будь-якої бригади буде складатися із діючих військовослужбовців та поліцейських, говорить Клименко.

Від Національної гвардії України набирають добровольців у шість підрозділів:

  • Бригада "Азов";
  • 1-ша президентська бригада оперативного призначення "Буревій". Особовий склад цього підрозділу з 24 лютого обороняє Київ та воює на сході країни;
  • 3-тя бригада оперативного призначення "Спартан". Разом з підрозділами ЗСУ вони продовжують боронити Харків та область, частину Луганської та Донецької областей;
  • 4-та бригада оперативного призначення "Рубіж". У складі бригади є військові, які прийняли бій з російськими десантниками в Гостомелі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну;
  • 14-та бригада оперативного призначення "Червона калина". Вона братиме участь у наступальних операціях на Сході;
  • 15 бригада оперативного призначення "Кар-Даг". Братиме участь у звільненні Півдня — півострова Крим та Херсонщини.

Також від Державної прикордонної служби формують 15-ий мобільний прикордонний загін Держприкордонслужби України "Сталевий кордон", а від Нацполіції об'єднану штурмову бригаду "Лють".