9 грудня у Яблунівській територіальній громаді відбулася нарада щодо переходу Івано-Франківщини до «жовтої» зони епіднебезпеки та темпів вакцинації мешканців Косівщини.

Нараду із керівництвом та старостами громади, сімейними лікарями, працівниками поліції та представниками Косівського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в області проводили заступник директора юридичного департаменту облдержадміністрації Ростислав Лавринович і начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Андрій Пліхтяк. Участь у нараді взяла голова райдержадміністрації Наталія Кучма.

Йшлося про зміни у карантинних обмеженнях, які вступили в дію з шостого та дев’ятого грудня цього року та визначені постановою КМУ від 24 листопада №1240 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року №1236 і від 29 червня 2021 року № 677» та наказом МОЗ України від 01.11.2021 року № 2393 «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням».

Цими документи введено нові обмежувальні заходи в організацію роботи закладів освіти, громадського харчування, непродовольчих ринків, спортзалів, проведення розважально-культурних заходів у разі відсутності у працівників закладів та установ, а також відвідувачів повного курсу вакцинації.

На Косівщині триває спад захворюваності на COVID-19. Останнім часом кількість нових випадків зараження та госпіталізації знизилася. Проте ризик повторного спалаху COVID-19 залишається досить високим через новий штам «Омікрон» та статистику захворюваності коронавірусом в європейських країнах.

Учасники засідання дійшли висновку, що ситуацію зі спаду захворювання COVID-19 у районі необхідно раціонально використати, в першу чергу для імунізації населення. Обговорили також можливість виїздів мобільних бригад для вакцинації організованих груп людей кількістю не менше 50 осіб.

Станом на 10 грудня у Яблунівській територіальній громаді повний курс імунізації отримали 13,1% населення (1709 осіб вакциновано першою дозою вакцини, 1305 осіб – другою дозою).

Присутніх у залі керівництва громади, медиків, старостів, працівників поліції та Держпродспоживслужби закликали до об’єднання зусиль у боротьбі із коронавірусною інфекцією.