До уваги власників та землекористувачів земельних ділянок !

 

З метою виконання підпункту 2 пункту 1 Указу Президента України від 22.07.2019 №542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству» доводимо до вашого відома, що відповідно до частини другої Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності) або особи, яка подала заяву про визнання спадщини відумерлою, якщо така справа прийнята до провадження судом.

Таким чином, внесення інших змін до відомостей про ці земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок. За частиною десятою статті 79-1 Земельного кодексу України - державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Слід звернути увагу, що хоча державний акт про право власності на землю посвідчує право на землю, проте для того щоб у відповідності зі статтею 132 Земельного кодексу України  укласти угоду про перехід права власності на земельну ділянку (міни, ренти, дарування, інших цивільно-правових угод, а також для спадкування) земельна ділянка повинна пройти державну реєстрацію (присвоєння кадастрового номера та відкриття Поземельної книги).

Для цього власнику або користувачу земельної ділянки слід звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Така послуга надається на платній основі на умовах та в строк, що визначені договором з розробником такої документації із землеустрою.

Враховуючи вищевикладене, наголошуємо на необхідності проведення державної реєстрації земельних ділянок право власності (користування) на які виникло до 2004 року.

Звертаємо увагу, що саме власники,  землекористувачі передовсім повинні бути зацікавлені в тому щоб земельна ділянка була внесена до системи Державного земельного кадастру та  коректно відображена.

Якщо не має можливості скористатись послугами Публічної кадастрової карти звертайтесь до Відділу у Косівському районі  Головного управління  Держгеокадастру  в Івано-Франківській області (вул. Незалежності, 28, м. Косів, Івано-Франківська область, 78600 тел. (факс) (03478)2-47-90, Е-mail: kosiv.if@land.gov.ua) або Яблунівську селищну раду об’єднаної територіальної громади (вул.Франка, 57, с-ще Яблунів, Косівський район Івано-Франківська область тел.3-61-32,  e-mail: yabluniv2015@ukr.net).