Щодо випадків АЧС в Черкаській та Київській областях

Фото без описуВідповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, в особистому підсобному господарстві громадянина, жителя с. Жолудьково Маньківського району Черкаської області, встановлено діагноз африканська чума свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу від забитих свиней віком 7-8 місяців, в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи було виявлено ДНК вірусу АЧС (звіт про результати дослідження № 009809 п.м./18 від 05.09.2018; № 010255 п.м./18 від 10.09.2018).

Також відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, в особистому підсобному господарстві громадянина, жителя  м. Тетіїв, Тетіївського району, Київської області виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС), згідно звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) від 12.09.2018 року № 010356 п.м./18).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС, проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях, рішенням яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.